Fit and Health

De ce ne place scortisoara?!

5 comentarii

Mirosul ei inconfundabil ne inunda casele in zilele reci de iarna, cand gospodina casei – adica Mama, pregateste cu multa dragoste si migala o prajitura apetisanta, cu mere care n-ar mai avea acelasi gust fara ea, Scortisoara, caci despre ea este vorba. Imi aduc si acum aminte de minunatul orez cu lapte, aburind pe deasupra caruia, mama – tot mama draga de ea, presara:”…putina scortisoara, mama, caci altfel nu are gust!”.cinnamon-picture

Scorțisoara – la ea acasa

 Toată lumea cunoaște acest minunat condiment, dar ceea ce nu știți este faptul că arborele de unde se recoltează această coajă roșcat-cenușie, se numește Scorțișor și este un arbore veșnic verde, originar din Sri Lanka și din sudul Indiei.

Pentru a vă ilustra vechimea folosirii scorțișoarei, aceasta apare consemnată, în scrierile chinezești, încă din anul 2800 î.Hr, sub numele de kwai – denumire păstrată și astăzi in dialectul cantonez. Denumirea științifică: Cinnamomum zeylanicum, derivă din cuvântul de origine ebraică (chiar și arabă) amomon – care semnifică ” plantă aromatică” (traducere aproximativă).

Dacă în Antichitate egiptenii foloseu scorțișoara în procesul de îmbălsămare, Nero (împăratul roman) în semn de doliu și remușcare după ce și-a asasinat soția, a ordonat suplimentarea cantității de scorțișoară care să fie arsă.  În primul secol d.Hr, celebrul filozof și istoric, Plinius cel Bătrân (în latină Gaius Plinius Secundus, sau Plinius Maior) evalua, în scris, într-o cronică, 350 gr. de scorțișoară  ca fiind egale cu ATENȚIE! 5 (cinci) kg de argint, aceasta fiind impor
tanța care i se atribuia acestui condiment.

De-a lungul anilor s-au facut numeroase studii, observându-se efectele terapeutice ale scorțișoarei asupra organismului uman, astfel: scorțișoara, așa cum susțin cei de la Institutul National de Medicina din US  (National Institutes of Health) este folosită:

1. în tratamentul spasmelor musculare, al indigestiilor, stărilor de vomă, în stările de răceală sezonieră, în lipsa poftei de mâncare și (atenție domnilor!) în disfuncțiile erectile;

2. există studii care susțin că scorțișoara poate interveni în scăderea nivelul zahărului din sânge în cazul diabetelor de tip 1 și 2 (institutele de boli de nutriție si diabet din USA);

3. intervine cu succes în tratarea infecțiilor provocate de anumite ciuperci și bacterii datorită compusului organic care îi conferă scorțișoarei aroma și gustul specifice, cinnamaldehida;

4. conform articolului de cercetare  ”Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes”, subiectii umani participanti la un test, timp de 40 de zile, si care aveau diabet de tip 2 si un nivel ridicat al colesterolului (LDL), dupa ingerarea unor cantități diferite de scorțișoară, de-a lungul întregii perioade (subiecții au fost împărțiți în mai multe grupuri), au avut  următoarele reacții:

– scăderea nivelului de zahăr din sânge cu până la 29%, a trigliceridelor cu până la 30%, a colestrolului LDL cu până la 27 % , iar colesterolul total cu până la 26%.

În acest fel se pot observa cu ușurință efectele terapeutice ale scorțișoarei.

5. Cercetătorii universității din Tel Aviv au descoperit că îngerarea de scorțișoară previne instalarea bolii Alzheimer (conform prof. Mihcael Ovadia, care a descoperit că o anumită substanță extrasă din scoarța arborelui de scorțițoară are proprietatea de a inhiba dezvoltarea acestei boli necruțătoare);

6. Pe lângă faptul că, se pare că ar fi un bun  tratement împotriva HIV 1 și HIV2 (conform unor studii făcute recent) și că intervine în stoparea procesului distructiv al sclerozei multiple, scorțișoara reduce semnificativ efectele negative ale mâncărurilor grase.

Atenție însă ca pentru orice aliment, condiment și orice altceva, consumul mare de scorțișoară are efecte negative asupra noastră, datorită faptului că, există în compoziția acesteia, substanța Cumarina, care afectează ficatul.

Deși nu s-a stabilit cu exactitate cam care ar fi doza ideala zilnica de a consuma scorțișoară, studiile arată că se pot ingera între 1 – 6 gr de scorțișoară/zi, cu rezerva ca dacă există orice fel de reacții alergice, să se întrerupă imediat orice consum al acestui condiment. Același avertisment este și în cazul persoanelor care au probleme cu ficatul sau (în cel mai rau  caz, despre care n-aș vrea sa vorbesc niciodată) persoanelor care suferă de o neoplazie mamară le este total interzis să consume scorțișoară.

Există recomandarea pentru a nu condimenta cu scorțișoară mancarea copiilor mai mici de 2 ani.

Lasând toate acestea de mai sus în urmă (niște Rele supra cărora trebuie să fim avertizați) scorțișoara are un puternic efect termoreglator – vă spune subsemnata, carele era mai ceva ca Baba Dochia, la modul ca aveam o circulație periferică deficitară.

Ei, nu știu ce faceți voi, dragii mei, dar eu mă pregătesc acum să îmi fac un smoothie în care voi strecura, pe lângă niște frunze proaspete de mentă – din ghivecelul de pe balcon, și niște pulbere fină de….Scorțișoară.

A voastră,

cropped-roseanna_logo

 

5 gânduri despre „De ce ne place scortisoara?!

  1. Îți recomand scorțișoara nemăcinată. Eu mănânc din când în când bețișoare de scorțișoară ca desert. Sunt delicioase 🙂

    Apreciază

  2. Va recomand sa folositi pentru cure prelungite numai sortisoara Ceylon care are un continut foarte mic de cumarin. O simpla cautare pe google si veti vedea diferenta intre Cassia(varianta ieftina care se poate folosi ocazional la prajituri) si Ceylon(varianta scumpa, cu continut scazut de cumarin). Rulourile Ceylon sunt subtiri cu aspect de foaie de tigara spre deosebire de cassia care sunt precum scoarta de copac.

    Apreciază

Lasă un comentariu